Како настаје књижевна фикција

Разговори са савременим писцима

Школске 2022/2023. године по први пут је, у Шестој београдској гимназији, реализована идеја о одржавању разговара са савременим писцима

Разговор са писцем представља креативну, инспиративну и иновативну методу учења. Сама структура овог часа подразумева разговор Данијеле Вујисић, професорке српског језика и књижевности, са гостом – савременим писцем. У средишту дискусије је књижевно стваралаштво, сам уметнички процес и оно што га прати и условљава. Ипак, овај час није обично предавање, већ активан, живи разговор између писца и његове читалачке публике. Постављањем разних питања, разумљивим и интересантним ученицима и професорима, проф. Данијела Вујисић писца и његово стваралаштво успешно представља и приближава публици. Међутим, и сами се ученици претходно припремају за сусрет, истражују биографске, библиографске и поетичке податке и презентују истраживачке садржаје.  

Поред озбиљних и стручних питања, теоријских и књижевноисторијских образложења, често су тема разговора и анегдоте, неспоразуми и шаљиве ситуације из пишчевог живота, па се неретко може чути како салу испуњава искрен и бучан смех свих присутних. На крају предавања, ученици и присутни професори добијају прилику да госту уживо поставе питања о ономе шта их лично интересује. Овај час је  јединствена прилика за све истинске љубитеље књижевности да задовоље своју знатижељу или изнесу своје недоумице везане за стварање књижевности и потраже савет од оствареног, савременог писца, који ће радо поделити своја размишљања и идеје са публиком.

Ова врста предавања је, многима од нас, донела прилику да се опробамо у разним сферама уметности – глуми, изражајном читању, рецитовању… да прикупимо нова знања и развијемо нове способности. Тако смо, током првог разговора са писцем – Бојаном Љубеновићем, имали прилику да шире упознамо значења термина сатире, ироније, афоризма, да чујемо више о историји и поетици сатиричног жанра и да, на крају, сам писац дефинише место сатире у савременој књижевности. Поред тога, неки од нас добили су прилику да се као глумци опробају у драматизованој верзији пишчеве сатиричне приче.

Други разговор са савременим писцемРадисавом Милићем, био је испуњен причом о мотивима, дилемама и тајнама које се крију иза затворених кулиса уметничке радионице. Кроз отворену и искрену конверзацију са ученицима Шесте београдске гимназије, Радисав Милић дао је слушаоцима увид у свој поглед на радост, бол, емпатију, љубав, књижевност и свет који га окружује. Одабрана места из пишчеве прозе, које смо имали прилике да чујемо и нарочито она блиска сентенци, упутила су многе значајне поруке младим људима: 

„Људи смо ако волимо“
„Самоћа је најтежа у мноштву“
„Победа над собом, мир је са светом“
„Како те колевка зањише, тако ти плови животни брод“
„За веровање треба душа детета, за сумњу душа старца“
„Лажи нам више кажу о ономе који лаже од свих истина које изговори“
„Ватра у срцу изазива дим у глави“.

Поред првог разговора, одржаног 17.11.2022. и другог од 22.3.2023. године, за ову школску годину планиран је још један разговор са савременим писцем који ће, пратећи успешан модел претходних часова, бити подједнако занимљив и садржајан, али ће у центар интересовања донети нове жанрове, нека нова питања и неке нове одговоре и визије савременог писца.

 Вера Бурсаћ, 3/1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *