Музеј Вука и Доситеја

Дана 2. децембра 2022. године, ученици другог разреда наше школе су посетили Музеј Вука и Доситеја.

Музеј Вука и Доситеја је меморијални музеј, посвећен двојици великана српске културе: просветитељу и првом српском министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу. Године 1949. основан је овај посебни музеј. Отворен је 28. фебруара 1949. године. Додељена му је зграда у којој је једно време била Велика школа, с обзиром на то да је Доситеј Обрадовић био један од њених идејних твораца, а Вук Караџић један од првих двадесет ученика.

На улазу у музеј, постоји једна просторија у којој се дуж целог зида налази хронологија догађаја у Србији и на Балкану крајем 18. и почетком 19. века. На самом средишту просторије налази се макета Музеја Вука и Доситеја.

У музеју смо видели разну Вукову заоставштину, Вукове предмете, дипломе, прве књиге. Од предмета се налазе: држач за пера, пескаоница, притискивач за хартију, бројанице, муштикла, наочаре и многи други интересантни артефакти. У музеју се налази посебна просторија посвећена Вуковој породици. Његова ћерка, Мина Караџић-Вукомановић, поклонила је Краљевини Србији његову заоставштину, уједно и његову збирку која је оформљена још крајем 19. века. Ова збирка је била прва од збирки Народног музеја чији је стручни каталог у целини штампан. Део Вукове заоставштине, посебно намештај, нестао је или је уништен 1915. године када је приликом аустријског бомбардовања Београда погођена и зграда на данашњем Студентском тргу. У збирци се данас чувају лични и породични предмети Вука Караџића, портрети и уметничка заоставштина, прва издања његових књига и бројна архивска грађа.

За разлику од Вукове заоставштине, личних предмета Доситеја Обрадовића нема, уништени су у пожару још 1813. године. Због тога се део музејске збирке која се односи на њега углавном заснива на ликовним прилозима, архивској грађи, Доситејевој преписци и књигама, међу којима су прва издања његових дела. Научили смо ко су били Доситејеви претходници и узори, као и његови следбеници.

Било је дивно искуство крочити у овај посебан музеј, гледајући личне предмете двојице наших великана српске културе.

Николина Станојевић 2/5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *