Прослава Савиндана 2023. године

На путу Светога Саве и његове славе

Ученици Шесте београдске гимназије прославили су још једну школску славу очаравајућом приредбом која је публици улепшала дан и обележила га светосавским духом! Од чаробног наступа школског хора до емотивних рецитација и виртуозних концерата на клавиру и виолини, манифестација је била пуна забаве и магичних изненађења.

Приредба је почела хорским извођењем прве две строфе Химне Светом Сави, којим је маестрално дириговала наставница музичког Душка Кисин.

Овогодишња Светосавска академија отпочела је тако што су сви присутни покојном професору математике Јовану Кнежевићу одали почаст минутом ћутања. Због овог тужног догађаја, програм приредбе је сведен и изостаће делови у којима је требало да наступи Фолклорна секција коју води проф. Сара Босиљчић.

Присутнима се обратио директор школе Радисав Милић и након пригодног говора уручио захвалнице Милици Мишић и Григорију Пешићу, а потом позвао председницу ученичког парламента Милицу Мишић да подели дипломе заслужним професоркама Љиљани Маловић Козић и Олгици Рајић, као и свим осталим волонтерима и волонтеркама.

Хор наше школе извео је 136. псалм „Хвалите Господа”, а као солисти наступили су: Марија Ракић II-6, Марко Теофиловић IV-6, Надежда Микић II-2, Никола Панчић IV-6, Ивана Дамњановић IV-2, Тамара Вранеш IV-2, Јелена Илибашић I-4, Јован Поповић III-9, Јован Марјановић II-1, Јелена Зрнић IV-6, Соња Чановић II-8. После тога смо чули изванредну беседу ученице Милене Драгић, из III-3, коју износи Анастасија Ивковић, из одељења III-3, а приредила је проф. Олгица Рајић. Рецитаторска секција Шесте београдске гимназије, коју води проф. Весна Чолаковић Јовановић припремила је за ову прилику поетске текстове Васка Попе, „Ходочашћа” и Матије Бећковића, „Прича о Светом Сави”, које је казивала Уна Нинић, из одељења IV-4.

Без грешке је две Двогласне инвенције, у А mol-у и F-dur-у, Јохана Себастијана Баха, на клавиру одсвирао Вук Миловановић, ученик I-3 одељења. Овај наступ пратила је изузетна прича „Свети Сава и Богородица Тројеручица” која је настала у кооперативном раду ученика и наставнице Данијеле Иличин, на часовима предмета Језик, медији и култура, у одељењима: 1-8, 2-3, 2-4, 2-5, 2-6, 2-8 и 2-9. Припремили су је за читање Јован Марјановић, из II-1, и Кристина Миловановић, из II-3.

Чули смо и Бахову композицију на виолини, Алеманду, из Партите у d-mol-у, коју је извео Душан Радоичић, из IV-6 одељења.

После тога је „Причу о Светом Сави” Матије Бећковића, казивала Уна Нинић, из одељења IV-4, а на видео-биму публика је пратила пројекцију изабраних делова презентације приказа мозаика Храма Светог Саве, на Врачару. То је виртуелна екскурзија, која је урађена кроз пројекат „Душа Србије“. Идеју за ову пројекцију дала је проф. Сандра Плазибат, а програм је припремио и приказује Никола Чарапић, из III- 7, уз менторство проф. Милице Ракић.

Приредба се завршила хоровим вансеријским извођењем треће строфе Химне Светом Сави. После тога су присутни у холу, испред Свечане сале, погледали изложбу „Задужбине Немањића” – на којој су представљени ликовни радови ученика наше школе, а коју су приредиле проф. Биљана Бодирога и проф. Душка Кисин, у сарадњи са проф. Милицом Ракић. Напоменимо и то да је икону Светог Саве, за ову свечану академију, као дар школи, насликао Вук Милoвановић, из одељења 1-3.

Спектакуларна школска слава и ове године очарала је присутне, који су похвалили не само наставнике и ученике који су учествовали, него и све остале, јер заједно доприносе да Шеста београдска гимназија буде модерна школа која чува традицију и светосавски дух.

Михајло Мајсторовић, II-8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *