10 занимљивих чињеница о Тајланду

Чак и ако никада нисте имали прилику да посетите „насмејану земљу“, Тајланд, вероватно знате да је он дом неких од најлепших плажа на свету, најљубазнијих људи и најукуснијих јела. Смештен je у југоисточној Азији и шеснаест милиона туриста лети на Тајланд сваке године. Састоји се од 77 провинција и свака је уникатна на свој начин. Ово је земља чуда, и самим тим постоји много занимљивих чињеница:

  1. Већина Тајланђана има надимак

Већина Тајланђана има два имена – своје пуно, званично име и надимак.

Али, за разлику од других земаља у којима је надимак обично само скраћена верзија вашег правог имена, тајландски надимци су смислени и бирају их родитељи по рођењу.

  1. Европљани никада нису колонизовали Тајланд

За разлику од суседних земаља југоисточне Азије – Лаоса, Мјанмара, Вијетнама, Камбоџе и Малезије, Европљани никада нису колонизовали Тајланд. Зато је прикладан назив земље на тајландском језику: „Prathet Thai“, што се преводи као „Земља слободних“.

  1. Илегално је згазити тајландске паре

Новчанице и новчићи садрже слику краља и самим тим, ако би стали на њих, увредили бисте његово достојанство, јер Тајланђани верују да су стопала најпрљавији делови тела. Овај закон се зове „Lèse majesté“, или „злочини који нарушавају величанство“, за који је казна до 15 година затвора.

  1. Кување код куће није толико заступљено

Тајланђани ретко кувају храну код куће, посебно ако живе у великим градовима попут Бангкока. Многи Тајланђани живе у малим становима у којима нема места за већи део кухиње, осим судоперe, и фрижидера, за основне ствари. Зато је у већим градовима више заступљено наручивање хране, или једноставно, обедовање у ресторанима.

  1. Све се једе кашиком и виљушком?

Посетиоци који први пут посећују Тајланд често су изненађени када виде очигледан недостатак штапића и ножева за јело. Али истина је да Тајланђани користе само штапиће за јело када једу кинеску храну. Иначе, користе кашику као главни прибор и за резање, а виљушком гурају храну на своју кашику.

  1. Најзанимљивији празник

Тајланд је домаћин највеће водене борбе на свету под називом „Сонгкран“. Ово је, заправо, празник који је традиционално обележен обиласком чланова породице и поливањем водом статуа Буде. Бацање воде има за циљ да спере несрећу из претходне године. Данас, празник траје три дана и сваке године је обележен воденим борбама, где се и млади и стари људи забављају на истоименом фестивалу.

  1. Најмањи сисар: Слепи миш бумбар је најмањи сисар на земљи, дугачак свега три центиметара, и налази се баш у овој држави, у националном парку „Сај Јок.“
  1. Боја за сваки дан у недељи

У тајландској култури сваки дан у недељи је повезан са одређеном бојом. Иако стара традиција ношења боје тог дана није толико распрострањена као некада, стари обичај се још увек може видети у неким ситуацијама. Већина Тајланђана ће знати дан у недељи када су рођени и њихову „срећну“ боју:

  1. Привремени монаси

Иако то није обавезно, многи будистички мушкарци ће се привремено замонашити током свог живота. Период може бити од неколико дана до месец дана или дуже. Верује се да чин замонашења даје заслуге његовој породици. Иако дечак или мушкарац може постати монах у било ком узрасту, чешће се то чини пре него што се напуни 20 година или пре венчања.

  1. Број пет

Тајландска реч за пет је „ха“, па Тајланђани користе 555 у текстуалним порукама и на друштвеним мрежама као начин изражавања смеха и као алтернативу за „лол“.

Катарина Дракулић IV5

Category:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *