Путопис – Сјај некадашњег царства!

Зимски распуст је савршено време за путовање, било са породицом или пријатељима, то је право време да се обиђу нова места и упозна туђа култура. Овог распуста сам отпутовала са породицом и обишла три прелепе престонице, Бртиславу, Беч и Праг.

Братислава је главни град Словачке. Представља један од важнијих културних центара Европе. Позната је и као мала шармантна културна престоница. Братислава је подељена у два дела, лево од Дунава налази се стари град са центром и нови део. У центру се налазе прелепе и специфичне грађевине са посебно украшеним фасадама. Кафићи и ресторани су украшени новогодишњом декорацијом и сви се труде да се осећамо што лепше и пријатније. У једној од улица центра града налази се фасцинантна скулптура човека који „излази“ из шупе. Ова туристичка атракција се зове „Чумил“, али је у народу позната као ,,Човек на раду“. Поред тога, Братислава је позната по црквама које је красе. Плава црква је по мом мишљењу најлепша и најинтересантнија. Саграђена је у част краљици Елизабети од Мађарске. Посебна је по несвакидашњој боји и дизајну, а заправо је главна католичка црква Братиславе. Изван града налази се Братиславски дворац који због свог дизајна, ентеријера и екстеријера изгледа веома моћно. Капија на улазу је огромна, а на њеном врху су позлаћене скулптуре. Испред дворца пружа се огромно двориште и парк за децу. Нови део града је пун високих модерних зграда и има пар тржних центара. Дуж обале Дунава, један до другог, налазе се ресторани од којих се не зна који је лепши. Није тешко приметити да су сви људи изузетно љубазни и насмејани. Беч и Братислава су два најближа главна града и потребно је око пола сата колима да се дође од једног до другог.

Беч, главни град Аустрије, град је у ком се прожима вишевековна историја која се најбоље огледа у фантастичним грађевинама. Град је пун тргова који се налазе на сваком кораку, а најпознатији је Стефанов плац где се налази и Катедрала Светог Стефана. Катедрала је саграђена 1147. године у романичком стилу. Више пута је реновирана, а изградња цркве у готичком стилу започета је 1304. године. Туристи могу да је обиђу и то само један део који је прелеп. Једна од главних туристичких атракција је замак Белведере, саграђен у барокном стилу. Подигнут је за аустријског војсковођу, Еугена Савојског. Испред дворца се налази велики плато, док иза постоји вештачко језерце и огромна капија са позлаћеним деловима. У приземљу су просторије са ренесансним сликама и скулптурама. Такође је у једној од просторија сувенирница. На првом спрату су дела барокних, ренесансних и романтичарских уметника. Свака просторија је посвећена посебном уметнику. Дела су стварно несвакидашња и посебна. Просторије се надовезују једна на другу и свака је лепша од претходне. Занимљиво је да се поред сваке слике или скулптуре налазе кратка појашњења и код, који се учита помоћу апликације, а ту се налази много опширније појашњење самог дела и нешто о уметнику. На последњем спрату су модерна и реалистичка дела. Свакако, најважније грађевине су „Бечка државна опера“ и зграда парламента. Музеј воштаних фигура „Madame Tassaud“ (Мадам Тисо) је засигурно једна oд највећих туристичких атракција у Бечу. Фигуре су израђене реалистично, а израђени су научници, музичари, сликари, писци, певачи, глумци и политичари. Поред фигура су таблице на којима је написана кратка биографија. Собе су такође у низу, а у једној се налази симулатор цунамија. Најважнија зграда је Моцартова кућа, која се налазила у једној од улица главног трга. Беч је карактеристичан по томе што се на сваком кораку налазе штандови са храном и много је занимљивије јести ту храну која је једнако лепа као и у ресторану, а најпознатији су по кобасицама.

Праг, главни град Чешке, град који лежи на реци Влтави представља град од изузетног културног значаја. Центар града је најочуванији и најпосебнији и налази се под заштитом Унеска. Град палата, кула и замак чине Праг важним културним центром Европе. Грађевине су несвакидашње. Занимљиво је то што су им фасаде чисте, а на улицама нема ђубрета. У центру налази се астрономски сат који је један од највећих у свету. Назива се Орлој и представља три времена, старо чешко време, вавилонско време и средњевропско време. На сваки пун сат из сата „излазе“ фигурице које померају звонце, а унутар сата се смењују важне личности чешке историје. На сваком кораку су прелепи ресторани са дивном и укусном храном. Центар је поплочан, што се мени много више свиђа јер је забрањен пролаз колима. Сувенири су, такође, веома посебни и сви потенцирају прашку историју. Главна туристичка атракција је Карлов мост из 14. века. Дугачак је око 500 метара, а широк око 10 метара. Украшен је са 30 статуа које се налазе на оградама моста, а изграђен је у барокном стилу. За једну од скулптура је карактеристична легенда: да је са тог места бачен слуга и на том месту се налази његова скулптура и да свако ко приђе и замисли жељу, она ће се остварити. Црква девице Марије Тинске је у самом центру града и изгледа стварно импозантно и моћно као и Црква Светог Николе. Познат музеји су „Музеј алхемије“ у ком се налазе копије лабораторијског посуђа и хемикалија које су користили. Изложени су примерци њиховог рада и скулптуре најважнијих алхемичара, постери на којима се налазе приче о почецима алхемичара, њиховим циљевима рада, хемикалијама… као и најважнијим научницима и зачетницима ове науке. Други важан музеј је КГБ музеј, са изложеним оружјем и илустрацијама које објашњавају на који начин су радили.

Сва три града су од изузетне важности за европску културу. Безброј споменика културе, музеја, галерија, предивних зграда су рај за очи и посебни на свој начин. Савршени градови које треба посетити, можда и више пута у животу.

Јована Милојковић 2/6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *